streda 12. septembra 2012

KRIŠTÁĽ.

Krištáľ.
Zaujímavosti:
Názov krištáľ pochádza z gréckeho slova krystallos, čo v preklade znamená ľad.
Najznámejšie miesta ťažby sú v Madagaskare, v Indii, v USA, v Brazílií, na Srí Lanke, v Indii, v Rusku a na Ukrajine, v Poľsku, v Českej republike a v Rakúsku.
Podľa astrológie sa tento minerál spája so znameniami Lev, Vodnár a Kozorožec.

     Krištáľ, nazývaný horský, je druh kremeňa a považuje sa za jeden z najrozšírenejších minerálov. V starí Gréci verili, že ide o skamenelý ľad svätej vody, ktorá sa ani pri najsilnejšom lúči slnka neroztopí. Ako kameň duchovného poznania, čistoty a dokonalosti ho Budhizmus zaraďuje medzi sedem veľmi vzácnych kameňov. V kresťanskom smere krištáľová guľa symbolizuje čisté Božie "biele" svetlo. Krištáľ zosobňuje čistotu vo všetkých úrovniach a formách. Tento minerál sa považoval za "kameň kameňov". Šamani v Austrálií a na Novej Guinei pomocou krištáľu privolávali dážď. Tibeťania ho používajú ako liek na otvorené rany, pre Japoncov je symbolom trpezlivosti, múdrosti a dokonalosti, Americkým Indiánom slúži ako sprostredkovateľ pri komunikácií s duchovným svetom. Starí Rimania ho používali ako liek na liečenie horúčky a na utíšenie bolesti. V stredoveku sa minerál drvil na prášok a využíval sa pri úpale, hnačke a kolike. Ak si to zhrnieme, krištáľ uctievali a prakticky využívali vo všetkých kultúrach a ani dnes tomu nie je inak. 
     
     Tento minerál symbolizuje svetlo Zeme a očisťujúcu a liečivú energiu. Odoberá z nás negatívnu energiu a nabíja nás pozitívnou energiou. Zaistí rovnováhu a v meditácií sa stáva zrkadlom našej duše. V mágií odporuje všetkému, čo v nás vyvolá protiklad, tzn. večnej tme, zlu či čiernej mágií. Používame ho aj ako kyvadlo na určenie kladných a záporných stránok človeka. Ako krištáľová guľa podporuje jasnovidectvo. 

Ako nám krištáľ dokáže pomôcť?
     Krištáľ v centre hrdla priaznivo pôsobí na funkciu štítnej žľazy, v srdcovom ústredí na srdce, na pľúca a na krvný obeh. Jeho najväčšia sila spočíva v tíšení neuralgických bolestí. Taktiež pomáha pri závratoch  nevoľnosti, bolestiach hlavy či migréne. Doporučuje sa ako voda pri kožných ochoreniach a popáleninách. Na prevenciu nosíme korále alebo ho nosíme ako prívesok. Krištáľová voda má vonkajšie ale aj vnútorne využitie ako elixír. 

Očista krištáľu.
     Očistu  tohto minerálu vykonávame v noci v miske vody alebo niekoľko minút pod tečúcou vodou. Niekedy sa odporúča krištáľ položiť na hematit, aby sa vybil. Potom nabíjame dlhšiu dobu na priamom slnku. Pozor! Podložka pod krištáľom sa môže prepáliť. 
     Krištáľ ostatné kamene čistí a energicky oživuje.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára